Vapaa-ajattelijain liitto julkaisi noin viikko sitten kannanoton, jossa se vaatii, että koulujen joulujuhlat tulee järjestää katsomuksellisesti neutraalisti. Pappi ja kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalon mukaan tällaiset puhdistusoperaatiot ovat uudenlaista fundamentalismia. Laajasalo ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma keskustelivat aiheesta Ylen aamu-tv:ssä.
Petri Karisman mukaan koulujen joulujuhlat ovat ”pieni lillukanvarsi” suuremmassa tavoitteessa muodostaa Suomesta tunnustukseton yhteiskunta.
– Vähän niin kuin Ranskassa. Siellä uskonto ei ole millään tavalla kytketty valtioon ja valtiolla ei ole uskonnollisia tunnusmerkkejä, Karisma sanoi Ylen aamu-tv:ssä.
Laajasalon mielestä kyseessä ei ole ”lillukanvarsi”, vaan sillä on suuri symbolinen merkitys.
– Petri puhuu monikulttuurisen puolesta, mutta vastustaa monikulttuurisuutta. Monikulttuurisuushan on sitä, että meillä on monta kulttuuria. Se tarkoittaa sitä, että meillä on monenlaisia juhlia. Me emme yritä siivota tai puhdistaa yhtä kulttuuria ja tehdä siitä vapaata kaikesta.
Laajasalo nostaa keskusteluun muslimit, joihin vetoamalla on usein perusteltu kristillisten elementtien poistamista joulujuhlista.
– Muslimit hyvin harvoin ovat se ongelma tässä, vaan se on Petrin porukka, joka on äänessä. Muslimeille tämä ei ole ongelma.
– Toiseksi: tällainen katsomuksellinen neutraalius on mahdotonta. Uskonto on osa kulttuuria ja se on aika syvässä kiinni. Petri ei pyydä meitä vapauttamaan Suomen lippua rististä, tai että vaihdetaan vuosiluku 2012. Kolmanneksi: se on aika pieni porukka, mitä sinä edustat. Et edusta miljoonaa ihmistä, vaan 1983 henkilöä, jotka kuuluvat Vapaa-ajattelijain liittoon, Laajasalo listaa.
Karisma vetoaa siihen, että Suomessa on yli miljoona uskontokuntiin kuulumatonta.
– Kyllä se on pakko myöntää, että viimeisten tutkimusten mukaan ateisteja on enemmän kirkon sisällä. Ei voida lähteä siitä, että yhteisön painoarvo on vain sen jäsenmäärä. Me puhutaan uskonnottomuudesta, tunnustuksettomuudesta koko yhteiskunnan puolesta.
”Joulu on kristillinen juhla”
Karisma havainnollistaa, että jos jokainen uskonto ja elämänkatsomus toisi oman lyhyen palasensa joulujuhlaan, tilanne paisuisi ihan mahdottomaksi. Hänen mukaansa sellaista voitaisiin kuitenkin kokeilla, mutta silloin pitää olla mahdollisuus poistua paikalta valitsemistaan osioista.
– On parempi, ettei kenenkään tarvitse olla kuuntelemassa toisten juttuja.
Karisman mukaan kaikkien pitää voida olla juhlissa niin, että siellä on hyvä olla.
– Emme me vastusta monikulttuurisuutta. Yritetään rakentaa sellaista järkevää ratkaisua, että meillä on yhteiset, pakolliset, neutraalit juhlat ja sen jälkeen jokainen uskontokunta saa järjestää omat juhlat.
Laajasalo muistuttaa, että joulu meidän kulttuurissamme on kristillinen juhla. Hän olisi valmis myös siihen, että ramadanin aikana voidaan pedagogisessa mielessä kertoa, että aika merkittävä osa maailman ihmisistä viettää ramadania sillä hetkellä.
– Juuri monikulttuurisuus on sitä, että ne perinteet elävät rinnakkain. Kyllä on mieletöntä sivistymättömyyttä, sellaista häpeällistä historiattomuutta ajatella, että opetus olisi puhdistettavissa syväkulttuurisista elementeistä. Opetushan on aina katsomuksellista, Laajasalo sanoo.
– Jos tehdään puhdistusoperaatioita, se käytännössä tarkoittaa, että luodaan uudenkaltaista fundamentalismia, hän jatkaa.
Ylen aamu-tv:n haastattelu ja Ylen uutinen aiheesta